Onderzoeken naar elektromagnetische velden van start

De toepassingen van elektromagnetische velden (EMV) nemen ook in Nederland steeds meer toe. Daarbij kan gedacht worden aan telecommunicatie, bluetooth en het toenemende elektriciteitsgebruik. In Nederland wordt ten opzichte van het buitenland nog maar weinig studie gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van EMV. Tijd om daar iets aan te doen en daarom heeft het ministerie van VROM namens de Rijksoverheid aan ZonMw de opdracht verstrekt het onderzoek naar EMV en gezondheid te stimuleren en te coördineren. Daarvoor is een budget van 16,6 miljoen euro ter beschikking gesteld. Afgelopen najaar werd het ZonMw programma Elektromagnetische Velden & Gezondheid (EMV&G) geboren. Het doel is de Nederlandse kennisstructuur op het terrein van EMV en gezondheid te versterken en mogelijke gezondheidseffecten van EMV bij nieuwe en bestaande technologische ontwikkelingen inzichtelijk te maken. De kwaliteit van het EMV&G programma is gewaarborgd door de internationale deskundigheid van de programmacommissie. Begin juni heeft ZonMw in dit kader vijf onderzoeksprojecten gehonoreerd. De gehonoreerde projecten omvatten een breed spectrum aan relevante onderzoeksvragen en strekken zich uit over verschillende disciplines: technologisch, biologisch en sociaal-psychologisch.

Aan bod komen de volgende vragen:

  • Hebben elektromagnetische velden (EMV) invloed op het afweersysteem en hoe gebeurt dit?
  • Wat is precies de individuele hoeveelheid EMV waaraan men dagelijks wordt blootgesteld?
  • Hoe kunnen we de EMV blootstelling waar kinderen mee te maken krijgen, adequaat meten?
  • Hoe kunnen we temperatuursverhogingen meten, die veroorzaakt kunnen worden door sterke EMV bronnen zoals een MRI-scanner?
  • En wat zijn de zorgen van burgers en beroepsgroepen die te maken hebben met speciale EMV bronnen (zoals MRI); hoe ervaren zij de risico’s van verschillende EMV bronnen?                                                                            Deze projecten zijn nog maar het begin van de initiatieven van het ZonMw programma EMV&G. Inmiddels zijn opnieuw oproepen uitgegaan naar wetenschappers om voorstellen in te dienen (calls for proposals) voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van EMV bronnen in werk- en leefomgeving van mensen. De nadruk ligt dit keer onder andere op praktijkgericht onderzoek. Lees verder: Programma Elektromagnetische Velden & Gezondheid

Bron: ZonMW, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginovatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.