Straling rond zendmasten ver onder limiet

Nederlanders die in de buurt van zendmasten voor UMTS en GSM wonen, hoeven niet te vrezen voor hun gezondheid. Uit onderzoek op 211 locaties is gebleken dat de elektromagnetische straling rond de zendmasten ver onder de limieten ligt die in Nederland gelden. De resultaten van het onderzoek staan in het rapport Veilige Veldsterktes 2005-2007, dat het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken dinsdag heeft gepubliceerd. Het agentschap verrichtte de metingen niet alleen op willekeurige locaties die voor het publiek toegankelijk zijn, maar ook op specifieke plekken waar onder de bevolking veel zorgen over de sterkte van de antennes leven.

Limieten
Voor GSM gelden limieten van 41 tot 58 volt per meter en voor UMTS 61 volt per meter. In verreweg de meeste gevallen (198 keer) vonden de onderzoekers een waarde van 2 volt per meter. Eén keer werd 10 volt gemeten. De rest zat daartussen in.
Het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de bedrijven die mobiele telefonie verzorgen, hebben met elkaar afgesproken dat de limieten nooit mogen worden overschreden. Zo willen zij de veiligheid in de buurt van de antennes en op voor publiek toegankelijke plaatsen garanderen.
De metingen wijzen volgens het agentschap uit dat aan die afspraken ruimschoots wordt voldaan.

Opwarming
De Gezondheidsraad stelde reeds in 2000 vast dat het absoluut geen kwaad kon in de buurt van een GSM-basisstation te wonen. Van overmatige opwarming van het lichaam door de straling of van andere effecten op de gezondheid was niets gebleken.

Bron: Nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.