Meer Wimax-concurrentie door herziene veilingopzet

De Opta en NMa steunen het Ministerie van Economische Zaken in haar plan om de te veilen Wimax-frequentieruimte in kleinere blokjes te hakken. Dat moet samenspanningen voorkomen en nieuwkomers meer kans geven een licentie te winnen.

Dat valt te lezen in het vanochtend gepubliceerde advies van de toezichthouders aan het ministerie. Als reactie op een marktconsultatie vroeg EZ aan Opta en de NMa om de veilingregels nog eens onder de loep te nemen.

De toezichthouders reageren positief op het plan van het ministerie om de spelregels op twee punten aan te passen. Ten eerste moeten licentienemers binnen twee jaar een openbare communicatie aanbieden via Wimax. Eerst was de plicht om minstens één persoon te bedienen in een jaar. Daarnaast wil EZ geen blokjes van 80 Mhz maar van 40 Mhz gaan veilen.

Door minder spectrum in een veilingkavel te stoppen, kunnen meer partijen aan de veiling winnend deelnemen: zeker 5, waar het eerder maximaal 4 waren. Dat moet samenspanning en strategisch inkoopgedrag tegengaan, maar ook de ontwikkeling van nieuwe breedbanddiensten bespoedigen. De woordvoerster van Opta: “Er kunnen ook blokken van minder dan 40 Mhz worden gekocht, dus het aantal winnende partijen kan boven de 5 uitkomen.”

Vooralsnog is er geen advies tot uitsluiting van enige marktpartij.

Bedrijven als KPN, T-Mobile en Vodafone zouden op een Wimax-licentie kunnen bieden als aanvulling op hun bandbreedte in de GSM- en UMTS-spectra. Kabelbedrijf Ziggo experimenteert met Wimax om buiten het dekkingsgebied van zijn kabelnetwerk toch televisie, internet en telefonie te kunnen verkopen.

Half juni 2008 ging het eerste Nederlandse commerciële Wimax-netwerk al van start. Toen lanceerde het door Intel gefinancierde Worldmax de breedbanddienst Aerea. In 2011 moet dat een landelijk dekkend mobiel breedbandnet zijn.

Intel denkt dat in 2012 ongeveer een miljard mensen gebruik maken van een Wimax-netwerk ergens in de wereld. Dat Intel die verwachting uitspreekt is logisch. Nadat het met de Intel Centrino-chip eerst de Wi-Fi-markt open trok, wil de chipbakker hetzelfde doen voor Wimax.

Worldmax heeft een Wimax-licentie die voorheen in handen was van Enertel Wireless. Daarmee kan het tot 2015 uit de voeten. Toch wil Worldmax deelnemen aan de veiling van Wimax-frequenties die eind 2008 plaats vindt, om de kwaliteit van de dekking te verbeteren.

De te veilen frequeties bevinden zich in de banden 2500 – 2690 Mhz en 2010 – 2019,7 Mhz.

Bron: Emerce.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.