Wimax-volgelingen gaan patenten delen

Wimax-volgelingen gaan patenten delen

Giganten richten patent-pool op

Enkele grote bedrijven die rotsvast in Wimax geloven, richten een ‘patent-pool’ op om makkelijker de patenten te verkrijgen om Wimax-producten te ontwikkelen. Op die manier willen ze de technologie een duw in de rug geven.

De ‘Open Patent Alliance’ (OPA) is een initiatief dat een Wimax-patenten wil samenbrengen in een gezamelijke pool. Daardoor zouden de leden van de OPA tegen lagere prijzen patenten kunnen gebruiken om Wimax-apparatuur te ontwikkelen. Ook zou het de interoperabiliteit tussen de producten ten goede komen.

In de pool zullen de patenten worden opgenomen die nodig zijn om de Wimax-standaard van het Wimax-forum en de IEEE 802.16e-standaard in producten te integreren. Een onafhankelijke ‘derde partij’ zal evalueren hoe noodzakelijk de patenten zijn om Wimax in producten te integreren.

Historische voorstanders
De oprichters van het initiatief zijn de historische voorstanders van de Wimax-technologie: Intel, Alcatel-Lucent, Cisco, Clearwire, Samsung en Sprint Nextel. Zij geloven dat Wimax de volgende stap in breedbandinternet is. Andere spelers, zoals Ericsson, zijn sceptisch en zetten in op Long Term Evolution (LTE), dat gebaseerd is op de 3G-technologie.

Bron: IT professional

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.