Extra kavel vertraagt WiMAX-veiling tot 2010

Extra kavel vertraagt WiMAX-veiling tot 2010

Pas in het eerste kwartaal van 2010 vindt de veiling van de 2,6GHz-frequentie plaats. Voor de vierde keer verschuift de datum, ditmaal omdat staatssecretaris Heemskerk er een extra kavel aan toevoegt. Daardoor worden kabelaars UPC en Ziggo niet gediscrimineerd en kunnen ze meedoen als nieuwkomer.

De veiling van de 2,6GHz-frequentie voor de nieuwste generatie mobiele communicatie, vindt waarschijnlijk plaats in het eerste kwartaal van 2010. Het uitstel, dat al enkele maanden in de lucht hing, is voornamelijk te wijten aan de toevoeging van een zesde veilingkavel. Dat schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Discriminatoir
De bewindsman besluit tot het extra kavel naar aanleiding van kritiek uit het parlement. De voorgestelde veilingrichtlijnen zouden discriminatoir zijn, doordat twee grote kabelaars UPC en Ziggo als bestaande netwerkaanbieders werden aangemerkt. De twee zouden daardoor moeten bieden op dezelfde drie kavels als KPN, T-Mobile en Vodafone, terwijl dat niet geldt voor andere bestaande spelers met een vast of mobiele regionaal netwerk, zoals Tele2, Reggefiber, Worldmax en kleine kabelexploitanten.

De Tweede Kamer wist de staatssecretaris er nu van te overtuigen om Ziggo en UPC toch als nieuwkomer te zien. Daardoor kunnen ze bieden op kavels die voor nieuwkomers zijn gereserveerd. Om dit mogelijk te maken, breidt Heemskerk het aantal kavels voor nieuwkomers uit van twee naar drie. Daarmee komt het totale aantal veilingkavels uit op zes.

ConcurrentieHet idee achter de frequentieveiling is om de concurrentie op de markt voor mobiele breedbandverbindingen te vergroten. Het betreft de frequentieband rond 2,6GHz, die kan worden gebruikt voor verschillende bestaande en nieuwe communicatietechnologie zoals umts, hsdpa, WiMAX en Long-term Evolution (LTE).

Door het reserveren van kavels voor nieuwkomers hoopt het ministerie van Economische Zaken de toetreding van nieuwkomers en nieuwe technologie forceren. Critici vonden de eerdere veilingvoorwaarden belachelijk en verwachtten dat de veiling door bestaande marktpartijen zou worden gebruikt om nieuwe initiatieven te dwarsbomen. Ze zouden de frequenties na verwerving niet in gebruik nemen, maar ondertussen wel de toetreding van nieuwkomers blokkeren. Het ministerie van Economische Zaken anticipeerde al eerder op deze kritiek door de frequentieband in meer en kleinere kavels te hakken (per 40MHz in plaats van per 80MHz).

Bovendien eist de overheid dat elke vergunninghouder binnen twee jaar een openbare elektronische communicatiedienst moet aanbieden in een minimaal dekkingsgebied van twintig vierkante kilometer.

UitstelHet is het vierde uitstel van de frequentieveiling, die oorspronkelijk gepland stond in het najaar van 2007. Hij werd uitgesteld naar begin 2008, naar eind 2008 en naar het tweede kwartaal van 2009. Staatssecretaris Heemskerk verwacht dat de veiling pas begin 2010 plaatsvinden, na een proefveiling in het vierde kwartaal van 2009. De veiling gebeurt via internet.

Bron: Computable

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.