4g masten / sites / telecom opstelpunten in Nederland

Om mobiel te kunnen bellen en internetten heb je een mast nodig

Nederland heeft duizenden 3G masten, maar om het nieuwe 4G netwerk in Nederland uit te rollen zijn er nieuwe masten en 4G antennes nodig. De nieuwe 4G masten worden nu in een razendsnel tempo geplaatst. Of je al 4G dekking hebt, is dus (onder meer) afhankelijk van de 4G antennes bij jou in de buurt.

4G masten nieuw in Nederland

De providers (KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone) zijn druk bezig met het plaatsen van nieuwe masten met 4G antennes. In het derde kwartaal van 2013 werden er bijvoorbeeld al 605 nieuwe 4G masten geplaatst. De verwachting is dat het aantal masten de komende jaren behoorlijk toe zal nemen. Want dankzij het plaatsen van meer masten met 4G antennes, ontstaat er meer netwerkcapaciteit en hebben straks ook de kleinere regio’s veel beter bereik.

Waarom zijn er nieuwe 4G masten nodig?

Als je mobiel online bent met je laptop, smartphone of tablet, worden er bits (data) verstuurd en ontvangen via het mobiele netwerk. Tijdens het verzenden en ontvangen van die data, worden er kleine veranderingen aangebracht in elektrische radiogolven. Een mast kun je zien als een tolk/vertaler die de bandbreedte gebruikt als woordenboek. De bandbreedte bepaalt op welke frequenties de mast informatie kan uitwisselen. Hoe groter de bandbreedte, hoe meer radiogolven al die data kunnen overbrengen. Omdat de 4G masten een grotere bandbreedte hebben, kunnen ze sneller en makkelijk switchen tussen hoge en lage frequenties. De optelsom van bandbreedte en frequenties is de sleutel tot een snel en stabiel 4G netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.