T-Mobile zet smalbandnetwerk aan voor internet-of-things

T-Mobile heeft op de eerste plekken zijn mobiele netwerk voor het internet-of-things geactiveerd. Daarmee gaat de provider de concurrentie aan met KPN, dat al enige tijd een landelijk dekkend internet-of-things-netwerk heeft. T-Mobile gebruikt een andere netwerktechniek.

T-Mobile gebruikt nb-iot, een technologie die de 3GPP tot standaard heeft uitgeroepen. De 3GPP is de organisatie die eerder UMTS aanwees als 3G en LTE als 4G. Veel mobiele providers volgen de standaarden van de 3GPP. KPN gebruikt lora voor zijn internet-of-things-netwerk, een concurrerende technologie.

In beide gevallen gaat het om netwerken met een lage bandbreedte. Daardoor kunnen verbonden apparaten, zoals thermometers, gps-modules in fietsen of andere sensors, kleine hoeveelheden data doorgeven zonder dat het veel vraagt van de accu, zoals een verbinding met een regulier 4G-netwerk zou doen. Daardoor moet apparatuur het lang volhouden op relatief kleine accu’s. Nb-iot is onderdeel van de 4g-specificatie en T-Mobile gaat het inzetten op de 900MHz-band. Lora zit rond dezelfde frequentie.

Het netwerk van T-Mobile is nu actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en rond Schiphol, zegt de provider. Volgend jaar moet het netwerk landelijk dekkend zijn. KPN bereikte in juni van dit jaar landelijk dekking met zijn lora-netwerk. Ook The Things Network timmert aan de weg in Nederland. Het netwerk, waarvoor gebruikers zelf masten kunnen plaatsen, heeft inmiddels dekking in veel steden in de Benelux. Omdat lora al langer een standaard is dan nb-iot, is er meer apparatuur die werkt met lora dan met nb-iot.

Bron: Tweakers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.