Waarom small cells

Small cells zijn kleine basisstations voor mobiele communicatie. Ze hebben een klein bereik van 10 meter tot enkele honderden meters en worden zowel binnen als buiten gebruikt waar veel mensen op een relatief klein oppervlak aanwezig zijn. Ze ondersteunen de zendmasten, verlichten de druk op een mobiel netwerk en zorgen voor bereik en capaciteit op plekken waar zendmasten te kort schieten. Small cells zijn makkelijker en goedkoper te plaatsen. Het zijn kleine, niet erg opvallende kastjes. Binnen zitten small cells vaak aan het plafond, buiten op enkele meters hoogte en vastgemaakt aan muren of straatmeubilair zoals lantaarns. Binnen het bereik van een small cell maakt een mobiele telefoon automatisch gebruik van deze antenne.

Zendmast = bouwlamp; small cell = bureaulamp
De samenwerking van een ‘normale’ zendmast en een small cell kun je vergelijken met die van een bouwlamp en een bureaulamp. Een bouwlamp beschijnt een bepaald gebied, maar er zijn altijd schaduwplekken. Voor extra licht op de schaduwplekken zet je bureaulampen in.

Verschillende small cells

Er zijn verschillende small cells, namelijk femtocells, picocells en microcells. De femtocell is compact en geschikt voor gebruik in huis. Picocells (tot 100 meter) en microcells zijn vaak iets groter (100 tot 500 meter). Picocells vind je in kantoren, microcells vaak in openbare ruimtes. Daar worden ze geplaatst aan gevels, straatlantaarns en bushokjes. Waar mogelijk zijn small cells aangesloten op een bekabelde breedband internetverbinding. Soms gaat dit via een straalverbinding.

Wanneer small cells

Een small cell is mogelijk een oplossing als uit metingen of binnenkomende klachten blijkt dat het bestaande netwerk niet voldoende bereik en/of capaciteit levert.

Dat gebeurt op twee soorten plekken:

  1. in overdekte winkelcentra en stadions en op stadspleinen: als tijdens drukte te weinig capaciteit is om 3G/4G service te garanderen;
  2. op stranden en vakantieparken/campings in dunbevolkte en afgelegen gebieden: de 3G/4G dekking is soms wat minder omdat antennes daar ver uit elkaar staan en er op die plekken een verhoogde vraag is door de concentratie van gebruikers.

Bron: antennebureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.