KPN activeert LTE-M, wil in Q1 2018 landelijke uitrol

KPN heeft op meerdere locaties in Den Haag en Rotterdam een testnetwerk geactiveerd voor LTE-M, een netwerkstandaard voor IoT-toepassingen via LTE. In de loop van het eerste kwartaal wordt LTE-M landelijk uitgerold, als onderdeel van 4G. KPN noemt het complementair aan de diensten via GPRS (2G) en LoRa.
LTE-M is volgens KPN met name geschikt om apparaten op kostenefficiƫnte wijze met grote regelmaat data uit te laten wisselen. Met een bandbreedte tot 1 Mbps en een lage latency kan er snel worden gestuurd op toepassingen. Afhankelijk van gebruiksintensiteit is de maximale batterijduur ongeveer 5 jaar, waarbij KPN niet meldt wat voor batterijen er dan in gaan. Typische voorbeelden waar LTE-M voor geschikt is zijn slimme meters, wearables, mobiele betaalautomaten en bijvoorbeeld het registreren, volgen en beheren van bedrijfsmiddelen.
KPN is al een tijd bezig met LTE-M. De eerste testen werden al in 2016 afgerond. De technologie is gestandaardiseerd door 3GPP, maar er is altijd een testfase nodig om te kijken hoe het zich gedraagt in het netwerk en hoe stabiel het is. Pas daarna kan een operator opschalen van een handmatige geconfigureerd base station naar automatisch beheerde functies in het hele netwerk.
De industriegroep 3GPP heeft meerdere standaarden ontwikkeld voor Machine-to-Machine communicatie en Internet of Things. NB-IoT is een van de andere. LTE-M heeft een wat hogere data rate dan NB-IoT, waarmee het ook mogelijk is om VoLTE te draaien. Beschouwd vanuit de chipsets is Cat-1 een uitgeklede versie van een LTE-modem. Cat-0 is nog spaarzamer, maar minder ver in het proces van standaardisatie en commercialisatie.

Bron: telecompaper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.