Nokia maakt mobiele 4G-mast in rugzak

Nokia komt met een licht en compact 4g-zendmastje, dat binnen enkele minuten een mobiel netwerk moet kunnen bieden. Daarmee wil het bedrijf dekking bieden bij noodsituaties en evenementen, waarbij geen masten in de buurt zijn.

Het zogenaamde ‘Ultra Compact Network’ is volgens Nokia bijvoorbeeld ook in te zetten in afgelegen gebieden, en zowel binnen als buiten. Het zendmastje heeft een bereik van 75 kilometer en kan tot vierhonderd gebruikers van dekking voorzien. Het apparaat is klein genoeg om in een rugzak vervoerd te worden, waardoor het eenvoudig te verplaatsen is. Het is ook denkbaar dat de cel via een drone of een weerballon wordt ingezet, omdat het gewicht vijf kilogram bedraagt. Verbinding met internet krijgt de zendmast-in-rugzak via bekabeld internet, satelliet of een straalverbinding.

Het kleine zendmastje benodigd een batterij of een voeding van 100W en kan ingezet worden om een zelfstandig netwerk te creëren of via een backhaul een extensie te vormen van een bestaand 4g-netwerk. Zo kunnen netwerkoperators de techniek inzetten om gaten in hun netwerk op te vullen. Daarnaast is de cel in te zetten als er een regulier netwerk uitvalt, bijvoorbeeld door overbelasting. Zo bleek dat tijdens de aanslagen in Brussel de netwerken van onder andere Mobistar en Proximus ernstig verstoord waren doordat veel mensen tegelijkertijd probeerden te bellen.

Het ‘Ultra Compact Network’ is een kleinere variant van het ‘Network in a Box’, dat Nokia vorig jaar introduceerde. Daarbij gaat het om een grotere versie van 40kg. Nokia toont deze kleinere versie op de Critical Communications World-beurs in de RAI in Amsterdam.

 

Bron: Tweakersnet.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.