Nederland neemt als tweede land ter wereld vrijwel zeker netneutraliteit op in de telecomwet. Een voor de wereld unieke situatie dwingt de Nederlandse overheid deze maatregel te nemen.
Na het kamerdebat van gisteren is het vrijwel zeker dat Nederland het tweede land ter wereld wordt waar netneutraliteit opgenomen gaat worden in de telecomwet. Minister Verhagen van Economische zaken noemde gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer de situatie in Nederland uniek in de wereld. Volgens Verhagen hebben Nederlandse telecomaanbieders het er zelf naar gemaakt dat de overheid versneld ingrijpt en netneutraliteit in de telecomwet verankerd nu providers ‘dubieuze plannen’ hebben om diensten zoals Voice over IP (VoIP), messagingdiensten, streaming video en tethering te blokkeren of extra te belasten.
Nederland is een van de koplopers in de wereld als het gaat om de adoptie van mobiel internet door consumenten. Doordat het gebruik van mobiel internet in Nederland zo hard groeit, lopen providers in Nederland eerder tegen ‘problemen’ aan dan operators in andere landen. Eén van die problemen is de sterke groei in het verbruikte datavolume per consument, de sterke groei in het aantal consumenten dat mobiel internet verbruikt en de daarmee samenhangende capaciteitstekorten. Om dit op te vangen moeten mobiele aanbieders in Nederland flinke investeringen in de mobiele netwerken doen.
Nederlandse aanbieders klagen echter dat de omzet uit reguliere telecomdiensten zoals spraak- en SMS verkeer terugloopt, nu klanten ook over een dataverbinding kunnen bellen via Voice over IP (VoIP) of berichtjes kunnen versturen via messagingapplicaties zoals WhatsApp. Hierdoor lopen providers naar eigen zeggen inkomsten mis. KPN nam daarop het voortouw door te stellen dat vanaf deze zomer het gebruik van bepaalde diensten zoals VoIP en messengerdiensten aan banden gelegd zou gaan worden middels blokkades of aanvullende tarifering. Vodafone blokkeert daarnaast al sinds jaar en dag VoIP diensten op haar netwerk.
Doordat providers willen gaan bepalen wat klanten wel en niet met hun internetverbinding mogen doen, wordt de zogenaamde ‘netneutraliteit’ aangetast. Dat is volgens het kabinet een situatie die niet wenselijk is en moet worden voorkomen. Daarom zal Nederland als tweede land ter wereld na Chili netneutraliteit opnemen in de telecomwet. Nederland loopt daarmee ook vooruit op eventuele maatregelen in Europees verband en wil daarmee naar providers in andere landen ook een heel duidelijk signaal afgeven.
Bron: gsmhelpdesk.nl