Nieuw Nederlands UMTS netwerk gespot

Is er een nieuw Nederlands UMTS netwerk in opbouw?

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus was door de zeer gunstige atmosferische omstandigheden een onbekend UMTS netwerk waarneembaar.

In een groot gebied boven Zuid Nederland was in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus een onbekend UMTS netwerk waarneembaar. Door de gunstige atmosferische omstandigheden droegen radio golven ver, waardoor ook GSM netwerken een groter bereik hadden dan normaal. Hierdoor waren boven Tilburg diverse Belgische GSM netwerken en zelfs een Duits GSM netwerk waarneembaar. Vooral dat laatste is zeer opmerkelijk gezien Tilburg hemelsbreed maar liefst circa 80 kilometer van de Duitse grens af ligt.

Bij toeval ontdekte een medewerker van GSM Helpdesk Nederland in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus een nieuw Nederlands UMTS netwerk, nadat zijn telefoon zich automatisch had aangemeld op een Belgisch GSM netwerk. Bij het zoeken naar de beschikbare GSM en UMTS netwerken kwam, naast een lijstje Belgische, Nederlandse en zelfs een Duits GSM netwerk, een nieuw onbekend en niet eerder ontdekt UMTS netwerk tevoorschijn. Het netwerk wordt door nog niet één telefoon herkend en wordt weergegeven als NL60 of 204-60.

Om er zeker van te zijn dat het geen fout in de telefoon was, werd met drie verschillende merken UMTS telefoons de proef op som genomen, en wat bleek: Alle drie de telefoons vonden het onbekende UMTS netwerk.

Het UMTS netwerk, wat in UMTS telefoons wordt weergegeven als 20460, 204-60 of NL60 is met zekerheid een Nederlands UMTS netwerk. De zogenaamde Mobile Country Code, kortweg MMC, van Nederland is 204, wat aangeeft dat het waargenomen netwerk geen buitenlands netwerk kan zijn. Normaal gesproken vertellen de twee daarop volgende getallen, ook wel de Mobile Network Code (kortweg NMC) genoemd, welk GSM of UMTS netwerk het is. Zo heeft het KPN netwerk als netwerk code 204-08, waarin 204 aangeeft dat het een Nederlands netwerk is, en 08 aangeeft dat het om het KPN netwerk gaat.

De netwerkcode 204-60 is tot nu toe geheel onbekend in Nederland. Niet één telefoon herkent de netwerkcode en kan hem derhalve niet vertalen naar een netwerknaam. Het nieuwe onbekende UMTS netwerk lijkt ook nog niet bekend te zijn bij The GSM Association, het overkoepelende orgaan voor alle GSM en UMTS netwerken in de wereld.

Tot nu toe blijft het dus een raadsel tot welk bedrijf of welke organisatie het onbekende UMTS netwerk toebehoord, duidelijk is wel dat er mogelijk een nieuw UMTS netwerk aan zit te komen. Daarnaast is het onduidelijk waar de betreffende UMTS mast zich precies bevindt waardoor niet vast te stellen is wie eigenaar is van de betreffende antenne. Door de gunstige omstandigheden was het bereik van GSM en UMTS netwerken in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus zeer optimaal, waardoor de betreffende UMTS mast vele tientallen kilometers verwijderd kan zijn van de plaats waar het signaal is opgemerkt.

Bron: gsmhelpdesk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.