Netwerk CallMax in gebruik

Het Eindhovense bedrijf CallMax heeft gisteren met enige vertraging in de regio Amsterdam een nieuw mobiel breedbandnetwerk in gebruik genomen.

De gebruikte zendtechniek staat bekend onder de naam Mobile-Fi (802.20) en moet een serieus alternatief vormen voor mobiel WiMAX (802.16e) en UMTS (IMT-2000).
Volgens CallMax kunnen gebruikers binnen het dekkingsgebied, per zender circa 150 km2, overal draadloos internetten op snelheden tot 2 megabit per seconde. Het bedrijf zegt “zeer voordelige abonnementen zonder extra data-verbruikskosten” te zullen aanbieden.

Het eerste basisstation zal worden beheerd door Schiphol Telematics. Eind dit jaar moet het netwerk in de hele Randstad beschikbaar zijn en uiteindelijk in het hele land. CallMax bezit inmiddels ook frequentievergunningen in andere Europese landen en zal ook daar beginnen met de uitrol van haar mobiele breedband netwerk.

WiMAX (IEEE 802.16e) zou de standaard worden voor snel mobiel internetten, maar is nog overal in ontwikkeling. Datgene wat in theorie beloofd wordt komt niet overeen met de praktijk, stelt het bedrijf. CallMax heeft WiMax uitvoerig getest in Rotterdam en kwam tot de conclusie dat de dekking binnenshuis enorm tegen valt en is daardoor op zoek gegaan naar een andere technologie. Dat werd Mobile Broadband Wireless Access (MBWA, IEEE 802.20), en is de logische opvolger van de technologie familie.

Nederland is het eerste Europese land waar Mobile-Fi wordt toegepast.

Bron: TeleCom Update Magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.