Telfort verliest zaak om UMTS

Telfort mag voor UMTS alleen gebruik maken van zijn eigen UMTS-frequenties.

Telecombedrijf Telfort mag bij het aanbieden van geavanceerde telecomdiensten, zoals snel mobiel internet, alleen gebruik maken van zijn eigen UMTS-frequenties. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam eerder deze week bepaald in een bestuurlijk kort geding, dat de KPN-dochter had aangespannen tegen het Agentschap Telecom.

De toezichthouder eist dat Telfort zijn eigen UMTS-frequenties gebruikt. Uit metingen blijkt echter dat het telecombedrijf ook het netwerk van KPN inschakelt. Volgens het Agentschap Telecom is dat niet toegestaan.

Het Agentschap Telecom heeft Telfort vorig jaar gedreigd boetes op te leggen die kunnen oplopen tot maximaal 40 miljoen euro, als het eigen frequenties ongebruikt laat. Tegen deze last onder dwangsom tekende de KPN-dochter bezwaar aan, onder meer omdat er onduidelijkheid zou bestaan over de controle op de naleving. De voorzieningenrechter heeft de bezwaren afgewezen.

KPN stelde in een reactie de uitspraak te bestuderen en zich te beraden op eventuele vervolgstappen. Over de kwestie loopt ook nog een bodemprocedure.

In 2000 kregen naast Telfort KPN, T-Mobile, Orange en Vodafone een UMTS-vergunning. De licenties werden verstrekt op voorwaarde dat de bedrijven op 1 januari 2007 hun UMTS-netwerk hadden uitgerold. Zij moeten daarvoor hun eigen frequenties gebruiken, zorgen voor voldoende dekking en een minimaal serviceniveau garanderen. Alleen Telfort, dat in 2005 door KPN is overgenomen, voldoet tot dusver niet aan de eisen.

Bron: de telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.