T-Mobile moest extra antennes alleen activeren

T-Mobile moest extra antennes alleen activeren

Telecomaanbieder T-Mobile kon het capaciteitsprobleem op het 3G-netwerk binnen drie weken oplossen doordat veel extra antennes al waren geplaatst. Ze hoefden alleen te worden geactiveerd, vertelt voorlichter Henny van der Heiden. ‘We waren al bezig met de uitbreiding van het netwerk.’ Waar de technische dienst de nieuw geplaatste antennes eerst alleen ’s nachts activeerde, doen de medewerkers dat nu ook overdag. ‘Ze werken continu.’

De aanbieder had de extra antennes uit economische overwegingen niet eerder geactiveerd. ‘Het is een forse investering om de techneuten 24 uur per dag te laten werken’, zegt Van der Heiden. ‘Maar als de klantenbeleving slecht is, kun je niet anders.’

Het resultaat is dat de ‘filevorming’ op het 3G-netwerk, waardoor abonnees vaak niet snel konden internetten via hun smartphone, in amper drie weken grotendeels is verholpen.

Klachten
‘We krijgen hierover nu aanzienlijk minder klachten dan voorheen. Nieuwe klachten krijgen bovendien een hoge prioriteit. Dan wordt met spoed onderzocht of het probleem ligt aan de netwerkdekking, aan de netwerkcapaciteit of aan het gebruikte toestel.’ De voorlichter vertelt dat het namelijk toch vaak aan het toestel ligt. Zo blijkt T-Mobile bij gebruikers van Blackberry-toestellen regelmatig nieuwe software te moeten installeren, waarna de problemen zijn verholpen.

De afgelopen maanden ondervonden veel abonnees van T-Mobile problemen bij het snel internetten via hun smartphone.

Volgens Van der Heiden deden de problemen zich voornamelijk voor in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Hilversum. Enkele duizenden abonnees vulden een klachtenformulier in om in aanmerking te komen voor een compensatieregeling. Zij ontvangen voor eind juni een reactie van de telecomaanbieder.

iPhone
Vooral de iPhone, die in Nederland enkel via T-Mobile in combinatie met een abonnement wordt verkocht, blijkt de boosdoener van de capaciteitsproblemen. Bezitters van zo’n smartphone maken tot veertig maal meer gebruik van mobiel internet dan mensen met een normale mobiele telefoon.

Het mobiele dataverkeer op het netwerk van T-Mobile Nederland verachtvoudigde in 2008 ten opzichte van 2007. In het voorjaar van 2009 kreeg de netwerkbeheerder maandelijks zo’n 67 terabyte aan data te verstouwen. In januari 2008 was dat nog slechts 2,5 terabyte.

Bron: Computable.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.