Vodafone brengt telecommasten naar de beurs

Vodafone Group is van plan om zijn netwerk van telecommasten begin 2021 naar de beurs te brengen onder de naam Vantage Towers.

Het plan is om het minder dan de helft van de aandelen van het reeds apart opererende bedrijf te verkopen. De meerderheid blijft in handen van Vodafone Group. De exacte details zullen in de komende maanden duidelijk worden als de telecomgroep zijn roadshow langs institutionele beleggers gaat houden.

Vantage Towers is eigenaar van 68.000 mastlocaties in negen Europese landen. Daarnaast heeft het bedrijf een belang van 33 procent in Infrastructure Wireless Italiane en vijftig procent in Cornerstone Telecommunications Infrastructure (VK). Elke mast heeft gemiddeld 1,5x huurders waarbij Vodafone altijd voor de 1,0 zorgt. Het zijn immers zijn eigen masten.

Het nieuwe bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf en wil de notering in Frankfurt aanvragen.

De jaaromzet ligt op 950 miljoen euro en de winst voor bijzondere lasten kwam uit op 523 miljoen euro.

Met de introductie van 5G zullen telecomaanbieders apparatuur in meer antennes moeten ophangen, omdat het bereik van de nieuwe telecomtechnologie kleiner is dan 4G. Dat soort mastruimte was al te huur bij een partij als Cellnex, dat ook voornamelijk in West-Europa actief is met 61.000 mastlocaties.

Telecommasten zijn een wezenlijk onderdeel van de infrastructuur van de toekomst. Niet enkel omdat operators er hun 5G-appartuur willen hangen, maar ook omdat techgiganten er hun zogeheten edgeservers willen neerzetten. Hoe dichter een digitale dienst in de fysieke nabijheid van zijn eindgebruiker is, hoe kleiner de vertraging (latency).

Bron: emerce.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.