Reactie Kennisplatform op onderzoek effecten gsm-straling

Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden geeft in de onderstaande reactie een eerste indruk van de betrouwbaarheid van het onderzoek van Arendash (2009), waarin wordt geconcludeerd dat gsm-straling van positieve invloed is op de genezing van Alzheimer

Arendash concludeert dat de blootstelling aan een 918 MHz signaal een beschermende en herstellende werking heeft op muizen met Alzheimer. De eerste indruk is dat de wijze waarop de muizen zijn blootgesteld aan de zendsignalen mogelijk niet geheel aan de wetenschappelijke eisen voldoet. De resultaten kunnen niet zondermeer worden vertaald naar mensen met Alzheimer.

Maatschappelijke context
Er wordt al langer onderzoek gedaan naar mogelijkheden om processen in de hersenen te beïnvloeden door blootstelling aan EMV. Meestal zijn dat onderzoeken waarbij zogenaamde laagfrequente magneetvelden worden gebruikt. Het artikel beschrijft (mogelijk voor het eerst) eventuele therapeutische waarde van voor GSM gebruikte frequenties (radiofrequente EMV).

Achtergrond

Het onderzoek is verricht op muizen die genetisch gemodificeerd zijn, zodat zij de van ziekte van Alzheimer gaan ontwikkelen. Deze muizen zijn gedurende 8½ maand 2 keer per dag, 1 uur blootgesteld aan een ongepulst radiosignaal van 918 MHz (een GSM signaal is gepulst). De blootgestelde muizen ontwikkelden minder snel cognitieve schade dan de muizen die niet blootgesteld werden.

Een voor de hand liggende verklaring van de verschillen in cognitieve ontwikkeling is de opwarming ten gevolge van de blootstelling. De blootgestelde muizen ondergaan door de blootstelling aan de radiogolven een opwarming van 1 graad Celsius. Het is bekend dat een dergelijke opwarming een verbeterde doorbloeding in de hersenen tot gevolg heeft.

De opwarming van de hersenen van mensen bij langdurig mobiel bellen is ongeveer gelijk aan 0,1 graad Celsius waarbij geen verandering van de doorbloeding plaatsvindt. Mensen verschillen ook op andere gebieden fysiologisch sterk van muizen. De bevinding kunnen dan ook niet zonder meer worden vertaald naar een mogelijk positief gezondheidseffect voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Publicatie

Gary W. Arendash et al, ‘Electromagnetic Field Treatment Protects Against and Reverses Cognitive Impairment in Alzheimer’s Disease Mice’, Journal of Alzheimer’s Disease Volume 19, Number 1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.