Baas moet wijzen op stralingsrisico’s GSM

Werkgevers moeten hun personeel informeren over de stralingsrisico’s van mobiele telefoons, stelt het FNV.”Hoeveel werknemers weten dat zelfs fabrikanten afraden om een mobieltje in je borst- of broekzak te dragen?”

Werkgevers en de overheid moeten Nederlanders wijzen op de stralingsgevaren van mobiele telefoons, vindt vakbond FNV. ”Ongelooflijk veel werknemers hebben een mobiele telefoon van de zaak. Vooral medewerkers die lang en veel met een mobieltje bellen, zoals vertegenwoordigers, moeten door de werkgever op de risico’s worden gewezen”, stelt zegt adviseur arbeidsomstandigheden Wim van Veelen van de FNV.

De werkgever is volgens hem verplicht om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden van hun werkzaamheden en moet hen dan ook voorlichten over de risico’s. ”Hoeveel werknemers weten dat het mobieltje dragen in je borstzak dichtbij de hartstreek, of in je broekzak dichtbij de voortplantingsorganen, zelfs door fabrikanten wordt afgeraden? Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we niet wachten op ernstige ziekten op de langere termijn”, aldus Van Veelen.

Keurmerk

De vakbondsman roept bovendien de Nederlandse overheid op een landelijk keurmerk te starten voor het stralingsgevaar van mobiele telefoons. Toestellen met relatief weinig straling moeten een groen vignet krijgen en slechte gsm’s een rode. ”Zo kan het publiek bij aankoop van een nieuwe gsm in één oogopslag zien welke toestel het minst gevaarlijk is.”

Hij wijst er op dat er een taak op de Nederlandse overheid rust om de bevolking voor te lichten over de gevaren van mobiele telefonie. Een Europese richtlijn uit het jaar 2000 verplicht de overheid daar al toe. Van Veelen: ”In Den Haag leeft dit niet. Postbus 51 had allang spotjes kunnen maken waarin ze adviseren niet te bellen in een lift of een ondergrondse parkeergarage en zoveel mogelijk gebruik te maken van een ‘earphone’. In Duitsland is er al een keurmerk voor gsm’s en de Franse regering heeft mobiele bellers in een officiële verklaring gewaarschuwd voor eventuele gezondheidsrisico’s. ”Nederland heeft dus nog heel wat te doen”, stelt de vakbondsman.

Onderzoeken

Er zijn veel onderzoeken waaruit zou blijken dat veelvuldig mobiel bellen schadelijk is voor de gezondheid. De vakbond meldt dat, tijdens recent onderzoek in België, zestien van de zeventien aan straling blootgestelde ratten overleden aan een tumor. Ander Europees onderzoek toonde dat dna-structuren worden aangetast door blootstelling aan radiostralen.

Er zijn echter ook onderzoeken waaruit zou blijken dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.

Bron: computable.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.