FNV wil keurmerk voor straling mobiele telefoons

“Voorkomen is beter dan genezen”
Vakbond FNV roept het kabinet op een keurmerk te maken voor het stralingsniveau van mobiele telefoons.

Daarmee wil de werknemersorganisatie zorgen dat het gevaar van de straling beter zichtbaar is voor de Nederlandse bevolking. Mobiele telefoons met relatief weinig straling krijgen een groen vignet; boosdoeners krijgen een rood label.

FNV wijst op Belgisch onderzoek waaruit bleek dat zestien van de zeventien labratten stierven aan een tumor nadat zij waren blootgesteld aan straling.

De vakbond vindt dat het gevaar van regelmatig bellen niet leeft bij de bewindslieden. FNV wijst ook naar Frankrijk, waar de bevolking al is gewaarschuwd voor de risico’s van de draagbare toestellen, én naar Duitsland, dat al over een dergelijk keurmerk beschikt.

Taak voor werkgevers
De vakbond ziet ook een taak weggelegd voor de Nederlandse werkgevers, die hun personeel vaak een telefoon van de zaak meegeven. “Vooral medewerkers die lang en veel met een mobieltje bellen, zoals vertegenwoordigers, moeten door de werkgever op de risico’s worden gewezen”, zegt adviseur arbeidsomstandigheden Wim van Veelen in een verklaring.

Volgens de vakcentrale is er een Europese richtlijn die Nederland al verplicht om zijn inwoners te informeren over de gevaren van straling bij mobiele telefoons. “Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we niet wachten op ernstige ziekten op de langere termijn”, aldus de FNV-werknemer.

Bron: zdnet.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.