Binnenstad Rotterdam krijgt grote Wi-Fi-zone

Binnenstad Rotterdam krijgt grote Wi-Fi-zone

In Rotterdam-centrum wordt een grote Wi-Fi-hotzone aangelegd. Het netwerk kan onder meer worden gebruikt voor zakelijke toepassingen als beveiligingscamera’s, vuilcontainers, energiemeters en buurtagenten. De verbindingen komen tot stand op basis van gebruikersprioriteit en de capaciteit van de zendinstallaties.

Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) laat in het centrum van de stad een zogeheten hotzone aanleggen met een dekking van voorlopig ongeveer een vierkante kilometer. Het draadloze netwerk, dat is gebaseerd op Wi-Fi, kan in de nabije toekomst worden gebruikt door aangesloten partnerorganisaties, bezoekers en inwoners van de Rotterdamse binnenstad. Particulieren kunnen via de connectie toegang tot de internetportal Rotterdam.nl krijgen. Het project Draadloos Rotterdam gaat op 14 oktober van start en heeft een looptijd van een jaar.

Bij het initiatief zijn naast OBR onder andere energieleverancier Eneco, gemeente Rotterdam, politie Rotterdam-Rijnmond en investeringsmaatschappij Unwired betrokken. De politie onderzoekt of surveillance-camera’s op het netwerk kunnen worden aangesloten. Ook ziet het er naar uit dat straks zesduizend studenten van de Erasmus Universiteit vanaf elke locatie kunnen inloggen op het universiteitsnetwerk. Alphonso Makovec van hardwaredistributeur Alcadis vertelt dat de hotzone uiteindelijk kan worden gebruikt voor zeer uiteenlopende zakelijke en publieke toepassingen.

C2000
Hij denkt daarbij aan slimme ondergrondse vuilniscontainers die zelf signaleren als ze vol zijn, brandweer-, politie- en ziekenwagens die via de verbinding stoplichten manipuleren bij noodsituaties en de pda van de buurtagent die in constante verbinding staat met de meldkamer. Het breedbandig netwerk zou hierdoor volgens hem een goede aanvulling op het C2000-netwerk van de hulpdiensten kunnen zijn. “Dat netwerk heeft een beperkte bandbreedte en is daardoor minder geschikt voor dit soort simultane toepassingen. Het zou de hotzone dus goed kunnen gebruiken ter aanvulling. De Politie Groningen heeft dit het afgelopen jaar met succes getest.”

Ook energieleverancier Eneco overweegt om in Rotterdam te experimenteren met de hotzone. Het bedrijf gaat wellicht slimme energiemeters op afstand uitlezen via het Wi-Fi-netwerk. Tot dusver werd hiervoor een gprs-verbinding gebruikt.

Intelligent
Het draadloze netwerk is gebaseerd op de bestaande Wi-Fi-standaarden b en g, die elk een frequentieband van 2,4GHz hebben en de a-standaard die de 5GHz-band gebruikt. De verbindingen worden in stand gehouden door 35 zendinstallaties, waarvan het belangrijkste voedingspunt op het World Trade Center in hartje Rotterdam staat. De rest van de aansluitpunten zijn in lantarenpalen en enkele daklocaties te vinden.

De hotzone is volgens Makovec ‘intelligent gemaakt door een extra softwarelaag’. De toegepaste mesh-technologie rastert het dekkingsgebied op een slimme manier en verbindt zo de verschillende zendmasten niet alleen met eindgebruikers (client connect), maar op de achtergrond ook met elkaar (backhaul connect). “Het draadloze netwerk gedraagt zich dan als een open, transparante switch.”

Niet de dichtstbijzijnde
Uiteindelijk moet het netwerk vijftienduizend simultane sessie ondersteunen. De verbindingen worden daartoe opgezet op basis van capaciteit van de verschillende opstelpunten onderling en op basis van gebruikersprioriteit. Zo kan het videoverkeer van de politiecamera’s op het netwerk gescheiden blijven van andere gebruikers, zodat het signaal niet gaat haperen, vertelt Makovec.

Als blijkt dat de dichtstbijzijnde zendinstallatie door te veel andere apparaten wordt gebruikt, zorgt de intelligente software er bovendien voor dat de apparatuur binnen enkele milliseconden een verbinding maakt op een ander kanaal of met een andere installatie verderop. Makovec: “Dat komt de overdrachtssnelheid op het netwerk ten goede zonder dat het extra bandbreedte vergt.”

Groningen
Rotterdam is niet de eerste Nederlandse gemeente waar een hotzone wordt aangelegd. Het samenwerkingsverband Draadloos Groningen, waarin Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente deelnemen, bestaat al langer. Begin juli 2008 begon deze organisatie een Europese aanbestedingsprocedure voor de uitbreiding van het initiatief zodat een stadsdekkend draadloos netwerk ontstaat.

Bron: computable.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.