T-Mobile en Orange samen in Groot-Brittannië

T-Mobile en Orange samen in Groot-Brittannië

BONN – De telecombedrijven Deutsche Telekom en France Télécom gaan hun Britse activiteiten op het gebied van mobiele telefonie samenvoegen.

Met de fusie van hun merken T-Mobile en Orange ontstaat de grootste Britse aanbieder van mobiele telefonie, zo maakten beide partijen dinsdag bekend.

Voor de fusie wordt een aparte onderneming opgezet, waarin Deutsche Telekom en France Télécom ieder voor de helft participeren. Orange en T-Mobile zijn nu nog de nummer drie en vier op de Britse markt.

Samen krijgen ze met 28,4 miljoen klanten een marktaandeel van 37 procent. O2, eigendom van het Spaanse telecomconcern Telefónica, en Vodafone volgen met respectievelijk 27 procent en 25 procent marktaandeel.

Probleem
Met de fusie is Deutsche Telekom van een probleem verlost. T-Mobile had grote moeite om op de Britse vechtmarkt op te boksen tegen andere grote telecombedrijven. Eerder dit jaar schreef Deutsche Telekom al 1,8 miljard euro af op zijn Britse tak.

Het concern stelde dinsdag dat de gezamenlijke onderneming ”een duidelijke en sterke toekomst” geeft aan T-Mobile in Groot-Brittannië.

Mededinging
De overeenkomst, die naar verwachting eind oktober helemaal rond is, moet nog worden goedgekeurd door de raad van commissarissen van beide bedrijven. Ook de mededingingsautoriteiten moeten zich er nog over buigen.

In Groot-Brittannië is het gebruikelijk dat de concurrentiewaakhond kritisch kijkt naar combinaties die meer dan 25 procent marktaandeel krijgen.

Kostenbesparingen
Deutsche Telekom en France Télécom verwachten dat de combinatie meer dan 4 miljard euro aan kostenbesparingen oplevert. De gezamenlijke omzet van beide bedrijven bedraagt 9,4 miljard euro.

Analisten denken dat de fusie voor O2 en Vodafone reden kan zijn om zich ook te versterken. Zij zouden zich kunnen richten op 3 U.K., de kleinste aanbieder met een eigen netwerk.

Deutsche Telekom en France Télécom deden in 2007 al zaken in Nederland. Toen werd besloten om Orange op te laten gaan in T-Mobile.

Bron: anp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.