Nederlandse operators afwachtend over femtoceltechnologie

Nederlandse operators afwachtend over femtoceltechnologie

In 2012 gebruikt ongeveer een miljoen West-Europese bedrijven femtocellen, verwachten marktanalisten van het bureau Frost & Sullivan. Femtocellen zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnen gebouwen verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen. De drie grootste Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie lopen echter nog niet warm voor femtoceltechnologie in Nederland.

De reden voor de afwachtende houding van de Nederlandse operators heeft onder andere te maken met de druk die femtoceltechnologie op het frequentiespectrum legt. Desondanks verwacht het onderzoeksbureau dat de omzet in de Europese markt voor de apparaten in twee jaar tijd bijna vernegenvoudigt.

Ontwikkelingen
Femtoceltechnologie staat nog in de kinderschoenen. Enkele telecomaanbiederers die Europees opereren, zoals Vodafone en O2, doen er in laboratoriumopstelling onderzoek naar. De eerste commerciƫle inzet van femtostations vindt volgens de analysten plaats in het eerste half jaar van 2010. Voor die tijd zullen de stations beschikbaar worden gesteld aan kleine groepen proefgebruikers.

Standaarden
Het uiteindelijke succes van de nieuwe technologie is grotendeels afhankelijk van de manier waarop de apparaten worden gecertificeerd. De technologie moet bovendien zijn gebaseerd op breedgedragen industriestandaarden, iets wat nog niet het geval is.

De analisten waarschuwen dat als de standaarden nog langer dan een jaar op zich laten wachten, de technologie wel eens ingehaald zou kunnen worden door alternatieve systemen. Andere factoren die een grootschalige toepassing van de technologie in de weg kunnen staan, zijn hoge ontwikkel- en aanschafkosten en het gevaar dat de stations andere draadloze netwerken verstoren.

Femtocellen
Femtocellen zijn kleine cellulaire basisstations met een laag zendvermogen, die via een breedband internetaansluiting kunnen worden verbonden met de netwerken van een aanbieder van mobiele telefonie. Het maakt daarbij niet uit of het dan gaat om een gsm-, UMTS-, CDMA-, WiMAX- of LTE-netwerk. De apparaten verbeteren het bereik van mobiele telefoons in gebouwen en stellen gebruikers in staat onderling gratis te bellen. Vooral dat laatste is een groot verschil met reeds bestaande signaalversterkers, de zogenoemde repeaters.

Bron: antennebureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.