UMTS nieuws T-Mobile KPN

T-Mobile gebruikt Orange UMTS-licentie, KPN werkt aan CDMA450-netwerk

T-Mobile maakt volgens het Agentschap Telecom voldoende gebruik van de UMTS-licentie die ze dankzij de overname van Orange sinds 2007 in bezit hebben. Dit jaar en vorig jaar kreeg T-Mobile dwangsommen opgelegd omdat de UMTS-licentie onvoldoende werd benut. Uit metingen van het Agentschap Telecom blijkt nu, dat de provider toch voldoende gebruik maakt van de licenties die ze in bezit hebben. Daarmee is de zaak volgens T-Mobile afgehandeld. T-Mobile is de afgelopen maanden bezig geweest met de uitbreiding van het 3G-netwerk.

Dat was nodig om aan de groeiende vraag naar dataverkeer te voldoen. Niet alleen de iPhone, maar ook de iPad en laptops vragen steeds meer capaciteit. Op de website van Agentschap Telecom is nu te lezen dat T-Mobile aan de uitrolverplichting van UMTS voldoet waarmee ook voor de overheidsorganisatie het probleem is opgelost.

T-Mobile moet voor beide vergunningen (die van het bedrijf zelf en die voormalige frequentie van Orange) voldoen aan de voorwaarden die bij de UMTS-veiling in 2000 zijn gesteld. Ook Vodafone, Telfort en KPN hebben een UMTS-vergunning.

Concurrent KPN is met een heel andere uitrol bezig: ze willen een landelijk cdma450-netwerk uitrollen. Dit functioneert op de frequentieband 450 MHz en werd oorspronkelijk gebruikt voor analoge mobiele telefonie via het ATF2-netwerk. Door de overname van Nozema kreeg KPN de licentie voor de 450 MHz-band in handen. Nadat er enige tijd niets gebeurde met de frequentie is KPN nu begonnen met het plaatsen van CDMA450-basisstations die een bereik hebben van bijna 50 kilometer. Ook zijn hoge downloadsnelheden van zo’n 3,1 Mbps mogelijk. Consumenten lijken er niet direct van te kunnen profiteren, want KPN is van plan om de techniek onder andere te gaan gebruiken om slimme energiemeters uit te lezen. Ook voor machine-to-machine-toepassingen (M2M) is de frequentie te gebruiken, zoals het zonder menselijke tussenkomst uitlezen van parkeermeters en drankautomaten, aansturen van verkeerslichten en bewakingscamera’s. Het zou natuurlijk mooi zijn als medewerkers dat straks vanaf hun iPhone kunnen regelen, maar die kans is niet zo groot: een CDMA-versie van de iPhone is er (nog) niet, maar Apple zou er wel mee bezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.