KPN, Vodafone en T-Mobile verlengen 3G (UMTS) licenties met 4 jaar

Het Ministerie van Economische Zaken heeft de 3G (UMTS) licenties van KPN, Vodafone en T-Mobile met vier jaar verlengd. Iedere provider betaalt hier 23,6 miljoen euro voor en kunnen daarmee tot 31 december 2021 gebruik maken van de bestaande 3G licenties.

Om de continuïteit van mobiele netwerken te kunnen blijven garanderen heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten de 3G (UMTS) licenties van KPN, Vodafone en T-Mobile met vier jaar te verlengen. De drie providers hadden hier ook zelf interesse in.

UMTS licenties zouden eind dit jaar aflopen

De oorspronkelijke UMTS licenties, die in 2000 middels een veiling aan KPN, Vodafone en T-Mobile zijn verkocht, zouden eind dit jaar aflopen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de licenties opnieuw onder de hamer te brengen, maar gekozen is voor een optie waarbij de licenties met vier jaar worden verlengd om meer tijd te krijgen voor de organisatie van een nieuwe grote veiling voor frequentiespectrum medio 2019.

Verlenging voor 4 jaar

KPN, Vodafone en T-Mobile betalen voor de verlenging van de 3G licenties ieder 23,6 miljoen euro aan het Ministerie van Economische Zaken. Daarmee kunnen de providers hun eigen frequentieruimte en hun bestaande UMTS netwerken nog vier jaar langer blijven gebruiken en in de lucht houden.

Uitfasering UMTS nog onmogelijk

Het uitfaseren van het 3G (UMTS) netwerk is nog geen optie aangezien veel gebruikers nog niet over een 4G geschikt toestel beschikken. Ook zijn 4G netwerken momenteel nog niet in staat om telefoongesprekken af te handelen. Hiervoor schakelen mobiele telefoons nog steeds terug naar 3G (UMTS) of 2G (GSM) netwerken.

Nieuwe frequentieveiling in 2019

In 2019 moeten de huidige 3G (UMTS) licenties met alle frequentieruimte in de 2100 MHz band opnieuw geveild gaan worden. Op dat moment komt ook spectrum in de 700 MHz en in de 1500 MHz band beschikbaar en zal gelijktijdig geveild gaan worden.

Einde voor GSM netwerken nabij

De verwachting is telecomproviders ook na 2021 nog 3G (UMTS) netwerken zullen aanbieden. Mogelijk dat rond 2021 wel gekozen gaat worden voor het uitfaseren van de 2G (GSM) netwerken. GSM netwerken zijn in Nederland al sinds 1995 in gebruik.

www.gsmhelpdesk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.