Tele2 op weg naar break-even: a la Iliad, VodafoneZiggo of Tele2 Kazakhstan? Of autonoom?

Tele2 Nederland geldt binnen de Tele2 Groep tegenwoordig als Investment Market, net zoals de joint venture Kazakhstan, omdat de aanleg van een eigen netwerk nog in volle gang is. Enigszins merkwaardig is het wel. De vraag is of Nederland werkelijk zoveel achterloopt bij bijvoorbeeld Letland. De benaming suggereert enige afstand tot thuismarkt Tele2 Zweden en mogelijk stuurt men, net als in Kazakhstan, aan op de vorming van een joint venture.

Concurrentie

Voorheen golden Zweden en Nederland als de belangrijkste markten, zo niet thuismarkten. Nu is enige afstand geschapen naar Nederland. Bij de start van de aanleg van het eigen netwerk benadrukte men nog het challenger karakter, nu is dat predicaat voorbehouden aan Zweden en de Baltische Staten. Dat Nederland niet zomaar eventjes veroverd kon worden blijkt ook uit eerdere acties van de groep: er is een groot aantal managementwisselingen geweest sinds 2011 (Günther Vogelpoel, Ernst Jan van Rooijen a.i., Jeff Dodds, Malin Holmberg, Jon James) en in oktober 2016 schreef men fors af op Nederland.

De belangrijkste oorzaak van de tegenvallende groei is gemakkelijk aan te wijzen: concurrentie. KPN verdedigt zijn marktleiderschap, VodafoneZiggo steekt KPN naar de kroon en streeft naar cross-selling en dus groei van marktaandeel. T-Mobile is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en wil eveens een groter marktaandeel. En daar komt dan nog regulering bij, al geldt dat voor alle operators: RLAH (einde roaming heffingen per 15 juni 2017) en Wft (duurdere handsets onder Wft met BKR toezicht).

Durf

De vooruitzichten zijn niet gunstig. De market opportunity van weleer is verdampt doordat de concurrentie Tele2 de wind volledig uit de zeilen kon nemen alvorens het diensten op het eigen netwerk kon lanceren. T-Mobile gedraagt zich als de agressiefste challenger. Tele2 zegt dan wel dat het geen last heeft van een legacy in de vorm van een 3G-netwerk, maar de legacy van een 3G-klantenbestand weegt des te zwaarder. Om kannibalisatie te voorkomen, koos Tele2 voor een voorzichtige commerciële strategie. De durf van T-Mobile NL is Tele2 NL vreemd – om nog maar te zwijgen van de durf van bijvoorbeeld het Franse Iliad/Free. De groepsambitie reikt schijnbaar niet verder dan de weinig inspirerende openingsstatement van de CEO bij de jongste kwartaalresultaten: At Tele2, we aim to fearlessly liberate people to live a more connected life. We do this by being the customer champion of connectivity, etc. etc.

Bron: telecompaper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.