UMTS Nieuws T-Mobile

T-Mobile heeft na enkele jaren niet thuis te geven alsnog het tweede umts-netwerk uitgerold. Daarvoor was een dwangsom van 5 miljoen euro nodig.

Het Agentschap Telecom moest T-Mobile herhaaldelijk dreigen met miljoenenboetes omdat de operator niet voldeed aan de eis het aangekochte tweede umts-netwerk uit te rollen. Afgelopen juni legde het agentschap een boete ven 5 miljoen euro op om de operator te dwingen zich aan de afspraken te houden.

T-Mobile kreeg een tweede umts-netwerk in handen door in 2007 Orange over te nemen. Bij die deal kreeg de operator tweede umts-netwerk in handen naast het eigen aangekochte netwerk.

De umts-licenties werden in 2000 verkocht aan Telfort, Orange, T-Mobile, Vodafone en KPN op voorwaarde dat de bedrijven de umts-netwerken volledig zouden uitrollen. Door Orange over te nemen kocht T-Mobile ook een tweede verplichting om een landelijk umts-netwerk uit te rollen.

98 procent dekking
Het Agentschap Telecom, die zorgt dat dergelijke deals worden nageleefd, oordeelt dat T-Mobile inmiddels voldoet aan zijn verplichtingen. “Uit gedetailleerde metingen blijkt dat T-Mobile de voormalige Orange UMTS frequenties inmiddels voldoende in gebruik heeft genomen”, meldt het agentschap.

Een woordvoerster van het agentschap laat weten dat T-Mobile in juni op 27 van de 300 punten niet voldeed aan de uitroleis. “Tussen 19 en 30 juli hebben we nieuwe metingen uitgevoerd”, aldus de zegsvrouw. Daaruit bleek dat T-Mobile 25 van die 27 blinde vlekken inmiddels wel had afgedekt. “Daarmee haalt de provider de dekkingseis van 98 procent.”

Op tijd voor volgende dwangsom
Twee maanden na de dwangsom is het netwerk dus uitgerold en goed bevonden. Op tijd om een tweede dwangsom van het agentschap te ontlopen die drie maanden na de eerste zou volgen. Eind 2009 werd T-Mobile al gedreigd met dwangsommen oplopend tot 40 miljoen euro.

Jan Kuijpers, directeur Technology van T-Mobile meldt in een verklaring: “De uitkomst van de meting is positief en daarmee is deze zaak wat ons betreft gesloten.” Het bedrijf zegt beide umts-licenties in te zetten om klanten te bedienen en de groei van het mobiele internet op te kunnen vangen.

Bezwaar
T-Mobile zei in juni de opgelegde dwangsom aan te vechten. Volgens de operator werden de testen in juni niet gehaald omdat op enkele punten tijdens de meting de dienst terugsprong van de Orange-frequentie naar de T-Mobile-frequentie. Het tweede umts-netwerk zou wel degelijk zijn uitgerold.

Op 12 juli oordeelde de rechter dat de zaak van T-Mobile geen spoedeisend belang had. “Wel loopt er nog een beroepszaak”, bevestigt het Agentschap Telecom. Het is nog onduidelijk wanneer de rechter uitspraak doet in dat hoger beroep.

Bron: webwereld.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.