Plaatsing van antennes, antennesites, antenne-opstelpunten en inspraak

Plaatsing van antennes en inspraak

Om een antenne te mogen plaatsen, moeten telecombedrijven aan verschillende voorwaarden voldoen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld zendamateurs.

Omgevingsvergunning voor antenne:

In de volgende gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig om een antenne te mogen plaatsen: de plaatsing van antennes groter dan 5 meter; de plaatsing van antennes op of aan een monument; de plaatsing van antennes in een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht. Bij het Omgevingsloket kunt u nagaan of u inderdaad een omgevingsvergunning nodig heeft.

Antennes tot 5 meter vergunningvrij:

Voor antennes tot 5 meter is geen omgevingsvergunning nodig. Op deze manier kunnen bedrijven zo snel mogelijk hun draadloze netwerken uitbreiden, als dat nodig is. Afspraken vergunningvrije antennes De antennes waarvoor geen vergunning nodig is, moeten wel zorgvuldig worden geplaatst.

De Rijksoverheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de aanbieders van mobiele telefonie hebben hierover afspraken gemaakt. Deze staan in het Antenneconvenant van 2010. In het Antenneconvenant staat bijvoorbeeld dat mobiele aanbieders een plaatsingsplan moeten opstellen voor de gemeente. Hierin geven zij aan waar zij antenne-installaties willen bouwen, zowel vergunningvrije als vergunningplichtige. In het convenant staan ook afspraken over inspraak van bewoners bij plaatsing van een antennes op een gebouw. Inspraak burgers bij plaatsing antenne In sommige gevallen hebben burgers inspraak bij de plaatsing van antenne-installaties. Wordt bijvoorbeeld een antenne geplaatst op een gebouw met huurders? Dan moeten de bewoners van het gebouw hiermee instemmen. Als meer dan de helft van de huurders tegen stemt, gaat de plaatsing niet door.

Antennes van zendamateurs:

Ook antennes van zendamateurs moeten aan bepaalde regels voldoen. Om een goede ontvangst te bereiken, experimenten zendamateurs vaak met antennes. Ze zijn te herkennen aan harken, staven en schotels. Een zendamateur moet zich bij het Agentschap Telecom registreren. Daarnaast moet hij nagaan of hij voor de antenne die hij gaat gebruiken een omgevingsvergunning nodig heeft.

Antenneregister met alle antennes in omgeving:

Wilt u weten of er in uw buurt antennes staan opgesteld?

Kijk dan op het Antenneregister. Hier kunt u zien waar in uw omgeving antennes staan en wat voor antennes dit zijn.

Bron: Rijksoverheid.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.