Veiligheid en gezondheid small cells

Small cells mogen geen gezondheidsgevaar veroorzaken en andere apparatuur verstoren. Ze moeten, net als alle radiozendapparatuur, voldoen aan de richtlijn voor radioapparaten, de Radio Equipment Directive (RED) richtlijn. Alle small cells moeten een CE-markering hebben en voldoen aan de Europese eisen. Een fabrikant verklaart met de CE markering dat een apparaat voldoet aan de Europese regelgeving. Agentschap Telecom houdt hier toezicht op.

Verschillende zendvermogens

Een small cell heeft gemiddeld 200 meter bereik. Een operator bepaalt van te voren hoeveel zendvermogen nodig is voor het gewenste bereik (radiodekking). Die keuze hangt af van de omgeving en het verwachte gebruik. Het maximale zendvermogen kan variëren bij small cells. Bij weinig vraag zendt de small cell met minder vermogen. Zijn er veel gebruikers? Dan kan er wat meer zendvermogen uit de antenne komen.

Small cells op bushokjes en tramhaltes in Amsterdam
‘Vodafone streeft ernaar om small cells netjes te integreren in de omgeving, waar nodig en mogelijk gecamoufleerd.’ Aan het woord zijn Sander van der Zande en Jeroen de Weerd van Vodafone. ‘Een uitkomst zijn bushokjes en tramhaltes op drukke locaties in steden waar veel capaciteit wordt gevraagd. De small cell kan daarin worden ondergebracht, afgeschermd met kunststof. Een gebruiker in de buurt van de small cell gebruikt de service van deze specifieke cell. De small cells werken het beste als die service kan worden gecombineerd met service van een zendmast in de buurt’, aldus Sander en Jeroen.

Metingen door Agentschap Telecom

De signalen van small cells bestaan uit elektromagnetische velden. Deze velden bevatten energie en kunnen het lichaam opwarmen. Voor small cells gelden dezelfde blootstellinglimieten als voor andere gsm-, UMTS- en LTE-antennes.

Resultaten metingen in Amsterdam

Op verzoek van het Antennebureau heeft Agentschap Telecom twee veldsterktemetingen gedaan in Amsterdam: bij een tramhalte aan het Rembrandtplein en bij een winkelpand aan het Rokin. Bovenop de tramhalte staat een small cell en bij het winkelpand hangt er één aan de gevel. De meetafstand tussen het meetinstrument en de small cell was 4 tot 6 meter. De veldsterkte van de small cell is met een selectieve meting vastgesteld. Tijdens deze meting wordt ingezoomd op de frequentie van de small cell. Bij de tramhalte is 2,7 volt per meter gemeten. De veldsterkte van de small cell voor de winkel was 3,5 volt per meter. Small cells zenden meestal uit op frequenties vanaf 1800 MHz. De toegestane limiet hiervoor is 58 tot 61 volt per meter.

Bron: antennebureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.