Wel omgevingsvergunning
Voor het in het zicht plaatsen van small cells in een beschermd dorps- of stadsgezicht is altijd een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Ook voor zichtbare small cells in of aan een monument is een vergunning nodig.
Geen omgevingsvergunning
Voor een small cell in de openbare ruimte heb je geen omgevingsvergunning nodig als een small cell:
– niet groter is dan 0,5 meter;
– wel groter is dan 0,5 meter en op minimaal 3 m hoogte wordt geplaatst op bouwwerken die genoemd staan in artikel 2.15 van het Besluit Omgevingsrecht (BOR), bijlage II. Het gaat om hoogspanningsmasten, wegportalen, reclamezuilen, lichtmasten, windmolens en sirenemasten.
Als de small cell niet zichtbaar en volledig geïntegreerd is in een bushokje of ander straatmeubilair, is voor antennes met een hoogte van minder dan 0,5 meter geen vergunning nodig. De wet biedt geen kant en klaar antwoord op de vraag of een combinatie van bouwwerken vergunningsvrij is, als in een vergunningsvrij bouwwerk een antenne groter dan 0,5 meter is verwerkt. Het is dan aan de gemeente om te beoordelen of een vergunningsaanvraag nodig is.
Verschil small cell en hotspot Small cells maken gebruik van frequenties waarvoor een vergunning is vereist. Er zijn vijf bedrijven die zo’n vergunning hebben. Een hotspot maakt juist gebruik van vergunningsvrije frequenties, zoals WiFi. |
Toestemming eigenaar en overleg met gemeente
De eigenaar van een locatie moet altijd toestemming geven voordat een telecombedrijf een small cell mag plaatsen. Daarnaast is het verstandig om het plan voor te leggen aan de gemeente. Naast de algemene wet- en regelgeving, hebben gemeenten ook een eigen ruimtelijk beleid. Hierin staan bijvoorbeeld regels over wijzigingen in het straatbeeld.
Small cells op Walcheren: 30 km strand met dekking ‘De hoge duinenrij van 30 meter stond de verbinding tussen de zendmasten op Walcheren en de gebruikers in de weg. Ook 112 was niet altijd bereikbaar’, vertelt Jos van den Hoven van Volker-Wessels Telecom. Het bedrijf begeleidde voor Vodafone de bouw van het mobiele netwerk op het strand van het Zeeuwse eiland. ‘Tachtig procent van het werk zit ‘m in de voorbereiding’, zegt Jos. ‘Om mobiele dekking te garanderen was het nodig 12 meter hoge palen op het strand te plaatsen met aan elke paal een straalverbinding en vier small cells. Dit vereiste afstemming met gemeenten, rijk en waterschap. Zo stelde het waterschap eisen aan de fundering van de palen om verandering van het duinlandschap te voorkomen. Daarnaast was er een omgevingsvergunning nodig van drie gemeenten.’ |
Antenneregister
Small cells moeten worden opgenomen in het Antenneregister als ze op een vaste locatie zijn geplaatst en tot een netwerk behoren waarvan het merendeel een zendvermogen heeft van meer dan 10 decibel Watt (dBW).
Bron: antennebureau