T-Mobile heeft het netwerk in heel Nederland voorzien van een nieuwe standaard voor de synchronisatie van alle antennes. De operator doet dit als voorbereiding op de uitrol van gigabit snelheden in de 2,6 GHz-band met TD-LTE. T-Mobile spreekt van een Europese primeur voor de uitrol van deze standaard op basis van op basis van SyncE en IEEE 1588v2.
Om de snelheid van het 4G-netwerk verder te kunnen verhogen, is het noodzakelijk dat alle elementen in het netwerk heel precies gelijk lopen in tijd en fase. T-Mobile heeft ongeveer vijfduizend mobiele sites, met daarop ruim 45.000 LTE-antennes. Per site dus gemiddeld negen antennes, typisch verdeeld over drie sectoren (richtingen) en per sector een antenne voor 900 MHz, 1800/2100 MHz en 2600 MHz.
Om verbindingen goed in stand te kunnen houden, moeten de antennes optimaal met elkaar gesynchroniseerd zijn. Alleen zo kunnen gesprekken en dataverbindingen probleemloos van de ene naar de andere antenne of cel overgeheveld worden. Dat is in een mobiel netwerk vooral van belang als mensen of apparaten zich tijdens het gebruik van het netwerk verplaatsen, per auto of te voet.
Noodzakelijke voorwaarde voor TD-LTE
De uitrol is ook een van de (vele) stappen op de weg naar 5G. De belangrijkste reden om nu te beginnen, is de introductie van TD-LTE in de 2,6 GHz-band. Smartphones die dat gebruiken, moeten razendsnel kunnen schakelen tussen zenden en ontvangen op dezelfde frequentie om ervoor te zorgen dat er geen radio-interferentie ontstaat.
T-Mobile heeft september vorig jaar één antenne van Huawei geactiveerd voor het testen met dit spectrum, dat verder nog niet in gebruik genomen is. Deze Massive MIMO antenne op het Leidseplein combineert de signalen van 64 kleine antennes en richt daarmee een aantal parallelle bundels op de smartphone van verschillende gebruikers.
In november tekende T-Mobile Nederland een meerjarig contract met hofleverancier Huawei voor de verdere ontwikkeling van het netwerk op weg naar 5G. T-Mobile heeft 25 MHz van het TDD-spectrum in de 2,6 GHz-band. Huawei heeft in China gedemonstreerd dat in een LTE-netwerk meer dan een gigabit vanaf de mast kan worden geleverd in 20 MHz.
Plaatsbepaling voor IoT
Richard Marijs, Technology Strategist bij T-Mobile Nederland, noemt in een persbericht nog een andere reden. Het tijdsignaal kan ook worden ingezet als alternatief voor GPS. Door het signaal van verschillende antennes te vergelijken, kan een apparaat zijn locatie exact trianguleren. Dat kan betekenen dat een IoT apparaat geen GPS-ontvanger meer hoeft te hebben, of alleen als back-up. T-Mobile stelt zelfs dat de 112-meldkamer heel snel de locatie van bellers kan lokaliseren.
Voor het realiseren van 1588v2 heeft T-Mobile het hele transportnetwerk doorgelicht. Het is bijvoorbeeld nodig om heel exact te weten hoe lang de glasvezel naar een site is, want elk signaal heeft tijd nodig om van a naar b te komen. T-Mobile heeft nu meer dan honderd ‘precisieklokken’ verdeeld over het mobiele netwerk. Deze transporteren de synchronisatiesignalen op zowel de Ethernet- als IP-laag naar alle antennes.
Bron: Property-Telecom.com / Telecompaper.com