Aandelenkoers KPN maakt sprong na geruchten overname door Brookfield uit Canada

De aandelenkoers van KPN is in korte tijd met 7 procent gestegen nadat er geruchten ontstonden met betrekking tot een eventuele overname van het Nederlandse telecombedrijf. De Canadese vermogensbeheerder Brookfield Asset Management zou volgens Bloomberg pensioenfondsen gepolst hebben over een eventueel bod. In eerste instantie steeg de beurskoers met 10 procent, waarna dit terugging tot 7 procent.

Er zou nog geen toenadering zijn geweest tussen Brookfield en KPN en ook is er nog geen sprake van een eerste bod. Canada’s grootste alternatieve vermogensbeheerder houdt verkennende gesprekken met Nederlandse pensioenfondsen over samenwerking bij een mogelijk bod op KPN, zo schrijft Bloomberg op basis van bronnen die niet bekend gemaakt willen worden.
KPN heeft gisteren, 30 januari, zijn kwartaal- en jaarcijfers over 2018 bekend gemaakt. Het behaalde over het vierde kwartaal 1,1 procent minder omzet als gevolg van dalende inkomsten uit traditionele diensten en mobiel. Groei was er in gebundelde consumentendiensten en Professional Services op de zakelijke markt. Het bedrijfsresultaat steeg met 1,1 procent als gevolg van kostenbesparingen.
Op de AEX wordt KPN op ongeveer EUR 10,5 miljard gewaardeerd.

De eerste reactie van KPN-woordvoering: “Wij gaan niet in op geruchten.”
Brookfield
Brookfield is wereldwijd actief in telecominvesteringen met onder andere belangen in het Franse TDF, Oi in Brazilië en de onlangs afgesloten overname van data centers van AT&T in de VS. Onder Brookfield zal het overgenomen deel van AT&T colocatiediensten blijven leveren aan klanten in 18 Internet Data Centres (IDC’s) in de VS en 13 buiten de VS. De datacenteractiviteiten bedienen meer dan 1.000 bedrijven in de technologie-, financiële, industriële, mediadetailhandel en andere sectoren wereldwijd. Brookfield heeft hiervoor USD 1,1 miljard betaald.
De investeringsmaatschappij heeft naar eigen zeggen ruim USD 330 miljard in portefeuille.

KPN wordt lokale speler
KPN en overnamegeruchten zijn geen vreemden voor elkaar. Onder meer nadat de operator zich onder leiding van Eelco Blok terugtrok uit het buitenland met de verkoop van mobiele dochters E-Plus (2013) aan het Spaanse Telefonica en het Belgische Base (2016) aan Telenet (zelf weer een dochter van Liberty Global).
KPN werd zo een lokale speler met veel geld in kas. De operator kreeg in 2013 EUR 5 miljard in contanten voor de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan Telefónica, evenals een belang van 20,5 procent in het nieuw gevormde Telefónica Deutschland. De verkoop van Base leverde EUR 1,2 miljard op.
Sinds de verkoop van zijn internationale activiteiten heeft KPN op de Nederlandse markt slechts een beperkt aantal overnames gedaan, voornamelijk om zijn positie op de zakelijke telecom en ICT-markt te vergroten. Onder de nieuwe CEO Maxim lijkt KPN de strategie van kleinere aankopen in Nederland voort te zetten.

Overnamepoging America Movil
In 2013 werd het serieus voor KPN. Toen nam het Mexicaanse conglomeraat America Móvil een belang in het voormalige staatsbedrijf met als doel een meerderheid in de operator. De grootaandeelhouder liet ook enkele eigen mensen in de raad van Commissarissen benoemen.
KPN zag het als een vijandige overname en liet een aan KPN gelieerde stichting een beschermingsconstructie activeren met de uitgifte van preferente aandelen. AMX liet de overnameplannen in oktober 2013 varen, toen duidelijk werd dat een overname niet mogelijk was. Inmiddels bezit het bedrijf nog ruim 16 procent van de aandelen KPN. KPN beschikt nog steeds over de beschermingsconstructie.

Wet tegen buitenlandse overnames
In de Tweede Kamer klonk al direct na de overnamedreiging de roep om maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) liet in april 2018 weten dat het werkt aan een wetsvoorstel tegen buitenlandse overnames in de telecom- en ICT-sector. Het was een directe reactie op het bod van America Móvil op KPN.
Het Wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie moest eerst ter advisering naar de Raad van State. Het kabinet verwachtte de wet na de zomer van 2018 in te dienen voor behandeling in de Tweede Kamer. Er is momenteel nog geen verdere ontwikkeling bekend op dit gebied.

Vooraf melden bij EZK
Partijen die Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen, moeten dit vooraf melden aan het ministerie. Dit is een vorm van actieve goedkeuring van belangrijke overnames die ook in het Regeerakkoord is afgesproken. Het gaat hierbij om het verkrijgen van invloed op bedrijven van vitaal belang zoals aanbieders van telefonie, internet of datacenters. Het kabinet noemt ook PostNL en wil de wetgeving voor de posterijen en de Universele Dienst aanpassen.
In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen toegestaan is bij redenen van dwingend algemeen belang, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is. Het kabinet onderzoekt op dit moment of de bescherming van allerlei vitale sectoren voldoende is. Deze analyse vanuit het ministerie van J&V is dit jaar gereed.

Bron: telecompaper.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.