DAB+ meer gelijkwaardig aan FM, maar ontvangst blijft struikelblok

Dat DAB+ uiteindelijk de vervanger wordt voor FM staat als een paal boven water. Maar voorlopig is FM in de ether nog steeds dominant.

Komend jaar worden diverse maatregelen genomen om het digitale radionetwerk DAB+ meer gelijk te trekken met FM. Voor radiogebruik is FM in Nederland nog steeds dominant, al bleek deze zomer dat het marktaandeel van FM aardig heeft ingeboet en digitale luistermogelijkheden steeds meer de voorkeur krijgen van de luisteraar. Naast DAB+ wint ook het online luisteren en het digitale radio-aanbod van providers als ZiggoKPNT-Mobile en Delta aan populariteit.

Tijdelijk

Na het bekendmaken dat publieke lokale omroepen vanaf september 2024 via DAB+ beschikbaar komen, gaat de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) – voorheen Agentschap Telecom (AT) – een stap verder. Zo kunnen geïnteresseerden vanaf september 2024 ook tijdelijke vergunningen voor DAB+ als evenementenzender aanvragen. Op dit moment zijn evenementenzenders alleen via FM te beluisteren. Een evenementenzender maakt voor een periode van maximaal een aantal weken legaal gebruik van een frequentie. RDI geeft deze tijdelijke uitzendvergunning af en stelt hier voorwaarden aan. Het gaat niet alleen om de frequentie, maar ook om maximale uitzendvermogen, het opstelpunt en maximale hoogte waarop de antennes geplaatst mogen worden. Net als bij publieke lokale omroepen wordt het vanaf september 2024 voor een evenementenzender mogelijk om hetzelfde programma gelijktijdig op FM en DAB+ uit te zenden.

Ontvangst

Want voorlopig niet gelijk wordt getrokken, is de ontvangst van DAB+ en FM. Een veel gehoorde klacht van DAB+ is dat – vooral binnenshuis – ontvangst van het radio-aanbod tegenvalt vergeleken met FM. Voor radiozenders is DAB+ geen volwaardig alternatief voor FM. Radiozenders hanteren een hybride strategie, waarbij DAB+ vooral wordt ingezet voor ontvangst buitenshuis, bijvoorbeeld in auto’s. Voor radiogebruik thuis zetten radiozenders in op online en luisteren via digitale pakketten van providers. Alleen het verhogen van het vermogen en het gebruik van meer zenders en opstelpunten kan DAB+ ontvangst verbeteren, maar door internationale afspraken met buurlanden is dat niet onbeperkt mogelijk. 

Bron: totaaltv.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.