Kwaliteit mobiel bellen onder druk door ruimtegebrek antennemasten

Het wordt steeds moeilijker om ruimte te vinden voor antennes voor telefoon- en dataverkeer.

Dat is een probleem, want het mobiele datagebruik in Nederland groeit jaarlijks met zo’n 25%.

Als gevolg van het ruimtegebrek is de dekking in steden zoals Amsterdam niet overal optimaal.

Sandra Olsthoorn en Jeroen Piersma, Amsterdam


De kwaliteit van de drie mobiele telecomnetwerken in Nederland dreigt te verslechteren omdat er te weinig plekken zijn om antennemasten neer te zetten. Het tekort aan opstelpunten leidt ertoe dat KPN, VodafoneZiggo en Odido moeite hebben om de snelle groei van het mobiele dataverkeer op te vangen. In grote steden zoals Amsterdam laat de mobiele dekking nu al her en der te wensen over en valt het bereik soms weg. Dat is een situatie die Nederlanders niet gewend zijn. De drie Nederlandse mobiele netwerken behoren tot de absolute wereldtop. Jaar na jaar scoren zij in internationale vergelijkingen het hoogst op punten zoals dekking en snelheid. Daarmee presteert Nederland beter dan de ons omringende landen. Maar dat is aan het veranderen. Telecombedrijven proberen op dit moment hun netwerken met kunst-en-vliegwerk in de lucht te houden’, zegt Rob Bongenaar. directeur van Monet, de branchevereniging van netwerkaanbieders. Hij is er niet gerust op: ‘Nederland nadert het punt dat het penibel wordt.’ De schaarste aan masten heeft meerdere oorzaken. De eerste is het toenemende dataverkeer. Het mobiele datagebruik van Nederlanders groeit jaarlijks met zo’n 25%. Dat betekent dat de telecomaanbieders meer antennes en dus meer opstelpunten nodig hebben. Tegenover de groeiende vraag staat echter een krimpend aanbod. De belangrijkste reden is dat gemeenten, gebouweigenaren en bewoners steeds terughoudender zijn met het toelaten van masten. Daarbij spelen allerlei motieven: van angst voor straling van bewoners tot de wens van gebouweigenaren om hun daken te vergroenen.

Volgens het Antennebureau staan op dit moment in Nederland 16.037 antenne-installaties opgesteld voor mobiele communicatie. ‘Odido heeft elk jaar zo’n vijftig extra opstelpunten nodig’, zegt Johan van den Branden, chief network officer van het telecombedrijf. Ook moet Odido jaarlijks zo’n honderd bestaande dakinstallaties vervangen omdat het gebouw waar ze op staan wordt afgebroken of omdat de eigenaar bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak wil leggen. Het bedrijf maakt nu gebruik van zo’n 5000 opstelpunten in totaal. Het tekort aan opstelpunten heeft gevolgen voor de kwaliteit van de netwerken. ‘Met name in de stedelijke gebieden kunnen we op bepaalde plekken niet de kwaliteit bieden die we zouden willen’, zegt Erik Brands, directeur mobiele netwerken bij KPN. ‘Niemand wil een opstelpunt in zijn achtertuin of op zijn dak’, zegt een telecomadviseur die heeft gewerkt voor een van de drie mobiele aanbieders. ‘Maar Nederlanders zijn wel superverwend en verwachten lage prijzen en de beste kwaliteit.’ De situatie doet enigszins denken aan de windmolendiscussie: de meeste mensen vinden het van belang dat klimaatopwarming wordt gestopt, maar ze willen geen windmolen dicht bij hun huis.

De telecombedrijven wijzen daarnaast met de beschuldigende vinger naar tussenpersonen die namens de gebouweigenaren onderhandelen over contracten voor de masten en antennes. Daarbij gaat het om partijen zoals onder andere Property-Telecom. Volgens de telecombedrijven maken zij gebruik van de krappe markt om prijzen op te drijven. Daarbij hanteren de tussenpersonen harde onderhandelingstechnieken, waarbij soms wordt gedreigd met het opzeggen van de contracten.

De tussenpersonen zien hun rol anders. ‘Vastgoedeigenaren hebben vaak niet zo veel verstand van contracten voor telecommasten’, zegt Huib Verharen, contractbeheerder bij Property-Telecom. ‘In het verleden bepaalde het telecombedrijf de inhoud van het contract. Maar voor de eigenaar kan het beter. Wij zorgen ervoor dat die ook gunstige juridische en financiële voorwaarden krijgt.’ Bij verlenging van een contract stuurt Verharen op een ‘marktconforme huur’. Die kan een stuk hoger liggen dan de huur die vijftien jaar geleden werd vastgesteld.

Het volledige artikel is ook online terug te lezen via financieeldagblad.nl

Bron: Financieel Dagblad 03-08-204

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.