Gedoe met mobiel internet op Schiphol-station: oplossing komt niet voor 2025

Op je telefoon in de reisplanner checken hoe laat je trein vertrekt is op treinstation Schiphol regelmatig een flinke uitdaging. De netwerkapparatuur in het ondergrondse treinstation is verouderd en moet vervangen worden. Maar dat gebeurt niet eerder dan volgend jaar.

Het treinstation van Schiphol Airport staat in de top vijf van drukste stations van Nederland. Vorig jaar reisden dagelijks bijna 90.000 mensen van, naar en via het station, blijkt uit cijfers van de NS.

Maar het mobiele netwerk in de Schipholtunnel, waarin het treinstation zich bevindt, is verouderd en heeft capaciteitsproblemen, bevestigt een woordvoerder van Vodafone aan NU.nl. “Daar kunnen treinreizigers in de tunnel en op de perrons last van hebben.”

De capaciteitsproblemen merk je vooral op drukke momenten zoals in de spits. Maar ook als er veel vertragingen of verstoringen in de treindienst zijn. Het is dan bijna onmogelijk bijvoorbeeld reisinformatie te laden in de NS-app. Maar ook andere diensten waarvoor je mobiel internet nodig hebt, werken dan niet of nauwelijks.

De capaciteitsproblemen spelen al geruime tijd en zijn vooral na de coronaperiode zichtbaar geworden. Een oplossing laat nog even op zich wachten.

Problemen duren nog tot minimaal volgend jaar

Door de verouderde apparatuur is in de Schipholtunnel nog geen 5G-dekking beschikbaar. De nieuwe apparatuur zal dit wel ondersteunen, laat Vodafone weten.

Vodafone verwacht de netwerkapparatuur “ergens in 2025” te kunnen vervangen. Maar een exacte datum staat nog niet vast. Het gaat om ingrijpende werkzaamheden waarvoor de treindienst stilgelegd moet worden.

Die werkzaamheden worden daarom gecombineerd met onderhoudswerkzaamheden van ProRail aan de tunnel en het spoor. Vodafone is daardoor afhankelijk van de planning van de spoorbeheerder wanneer het de apparatuur kan vervangen.

Providers werken met elkaar samen in tunnels

De huidige netwerkapparatuur in de Schipholtunnel is van KPN, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. Vodafone en Odido maken daar ook gebruik van. Daardoor spelen de problemen op het station van Schiphol bij klanten van alle drie de providers.

KPN kijkt samen met de andere mobiele operators of in de tussentijd de prestaties van het huidige netwerk kunnen worden geoptimaliseerd, laat de provider aan NU.nl weten.

Providers werken in Nederland samen om weg- en spoortunnels van mobiele dekking te voorzien. Alle tunnels in Nederland zijn tussen de drie telecombedrijven verdeeld. “Een van de drie providers bouwt in een tunnel een mobiel netwerk en de andere twee providers pluggen daarop in”, legt een woordvoerder van Odido uit.

Bron: nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.