Mast ‘illegaal’ verhoogd

Mast ‘illegaal’ verhoogd

WOERDEN – KPN heeft de UMTS-mast bij de Leidsestraatweg en Johan van Oldenbarneveldlaan zonder benodigde vergunning verhoogd.
Dat heeft de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, bepaald.

Het telecombedrijf verhoogde in de zomer van 2007 de antenne, die staat op een steenworp afstand van het NS-station, van 36 meter naar 43 meter. Ook is bestaande apparatuur veranderd voor een gunstige zendpositie. Omwonende Ed Hoogendoorn stapte naar de Raad van State omdat hij overlast ervaart.

De mast is te beeldbepalend in de woonwijk, buurtbewoners zijn niet geïnformeerd over plaatsing van extra apparatuur en de koelinstallaties in de gebouwen rondom de mast veroorzaken geluidshinder, vindt hij.

Formeel is met de uitspraak de goedkeuring van de provincie van een goedkeuring van de gemeente Woerden vernietigd. Woerden wilde pas nadat KPN de mast had verhoogd, toestemming verlenen. De Raad van State constateert nu dat de werkwijze niet volgens de regels is geweest.

Dit erkent ook gemeentewoordvoerder Borsboom. ,,De afdeling bouwzaken gaat het college van b en w adviseren de procedure opnieuw te doorlopen.’’ Dan is ook bezwaar en beroep mogelijk. Van het verwijderen van de apparatuur is volgens de woordvoerder geen sprake. Omwonende Hoogendoorn is blij met de uitspraak. ,,KPN doet maar wat. De gemeente en provincie zijn nu op hun vingers getikt.’’

Hij vindt dat in een nieuwe procedure voor een vergunning de gemeente helder moet uitleggen waarom de hoge zendmast in de woonwijk noodzakelijk is. Een woordvoerder van KPN erkent dat het een ‘netelige kwestie’ is. Er is gewerkt met een gemeentelijke vergunning, waardoor het telecombedrijf, dat eigenaar is van het terreintje, geen blaam treft, aldus de zegsvrouwe.

Inwoners van de Veste, nabij zwembad Batenstein, ageren sinds vorig jaar tegen een plan van Vodafone om een UMTS-mast van 37 meter te plaatsen. De bewoners menen dat de mast niet nodig is als kleine bestaande antennes verbeterd of uitgebreid worden. Gisteren hebben de bewoners een brief naar de gemeente gestuurd waarin gevraagd wordt om de technische onderbouwing van de aanvraag van Vodafone.

Agentschap Telecom deed in 2007 in opdracht van de gemeente onderzoek naar de straling in de buurt van UMTS-masten. De waarden kwamen niet boven de norm.

Bron: AD 16 maart 2009

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.