4G in Nederland in half jaar flink sneller geworden

De Nederlandse 4G-netwerken van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 zijn in een half jaar tijd een stuk sneller geworden, maar de gemiddelde dekking is niet verbeterd.
Dat blijkt uit een rapport van Opensignal over het derde kwartaal van 2015. Opensignal laat mensen hun 4G-dekking en -snelheid meten via apps.

In maart was de gemiddelde 4G-snelheid in Nederland nog 14 Mbps waarmee Nederland op de dertiende plaats wereldwijd stond. Inmiddels is die gemiddelde snelheid toegenomen naar 19 Mbps, maar Nederland blijft daarmee op de dertiende plek staan omdat andere landen ook sneller 4G hebben.

Dekking achteruit
Nederland is qua dekking helemaal niet vooruitgegaan. 4G van de Nederlandse providers is net als in maart in gemiddeld in 80 procent van Nederland verkrijgbaar. Daarmee daalt ons land van de vijfde naar de achtste plaats.

Dat is echter het gevolg van het meetellen van Tele2 die in de vorige meeting nog niet meegenomen werd. Het netwerk van Tele2 heeft nog een beperkte dekking omdat de provider later begonnen is met de uitrol van 4G.

Opensignal meet de dekking door te kijken naar hoeveel tijd appgebruikers 4G hebben tijdens hun metingen. Op basis daarvan wordt ingeschat hoe vaak een Nederlander kan rekenen op een 4G-verbinding. In Nederland dus in 80 procent van de gevallen.

T-Mobile het snelst
T-Mobile heeft in Nederland het snelste 4G-netwerk met een gemiddelde snelheid van 25 Mbps. Daarmee staat de provider wereldwijd op de 17e plaats wat betreft 4G-snelheid. KPN volgt in Nederland met 19 Mbps, Vodafone is derde met 17 Mbps en Tele2 sluit de rij met 16 Mbps. Een half jaar geleden stond KPN nog ruim achter op Vodafone qua de snelheid van het 4G-netwerk.

Wat betreft dekking doet KPN het net als in maart van dit jaar het beste. 4G van die provider is beschikbaar in 87 procent van Nederland. Bij Vodafone is dat 84 procent, bij T-Mobile 72 procent en bij Tele2 51 procent.

Opensignal noemt KPN als een van de beste Europese providers die zowel wat betreft dekking en snelheid mee doen in de top. Over het algemeen komen de best presterende netwerken overigens uit Aziƫ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.