Toekomst small cells en zendmasten

Waarschijnlijk komen er steeds meer en nog kleinere antennes bij. De verwachting is dat het gebruik van mobiele communicatie sterk blijft groeien. Nóg meer (live) streaming in HD, diensten op afstand en Internet of Things-toepassingen. Dat betekent nóg meer data door de lucht en een grotere behoefte aan mobiele verbindingen. Binnen de huidige netwerken zoeken telecombedrijven hiervoor de beste manier.

Experiment: small cells in smart city concept Eindhoven
Vodafone heeft samen met Volker-Wessels Telecom de basis gelegd voor het zogeheten smart city concept op het voormalige fabrieksterrein Strijp-S in Eindhoven. Sander en Jeroen van Vodafone zijn erg enthousiast: ‘Het netwerk levert niet alleen dekking en datacapaciteit voor de bedrijven, bewoners en bezoekers van dit culturele en creatieve hart van Eindhoven. In de toekomst is met dit netwerk nog veel meer mogelijk zoals slimme verlichting en camerabeveiliging.’ Jos van Volker-Wessels Telecom over de technische details: ‘We hebben gebruik gemaakt van de aanwezige lantaarnpalen en glasvezel. De lantaarnpalen zijn voorzien van een slimme small cell. Die regelt zelf hoeveel zendvermogen en bandbreedte nodig zijn om elke gebruiker te voorzien van mobiel bereik en voldoende snelheid. Voor het plaatsen van de kastjes aan de lantaarnpalen was een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moest apart geregeld worden dat er overdag stroom was. Lantaarnpalen krijgen namelijk pas ’s avonds stroom’.

De inzet van small cells en nog kleinere antennes zal het aantal zendmasten voor mobiele communicatie niet verminderen. De kleine antennes ondersteunen namelijk de bestaande zendmasten.

Bron: antennebureau

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.