Boete voor KPN-dochter Telfort om UMTS

Boete voor KPN-dochter Telfort om UMTS

GRONINGEN – Het Agentschap Telecom legt telecombedrijf Telfort, een dochter van KPN, een boete op van 5 miljoen euro. Het bedrijf voldoet niet aan de eisen voor het gebruik van zijn frequentie voor snel mobiel internet (UMTS).

Dat maakte de toezichthouder op draadloze en draadgebonden communicatie dinsdag bekend. In 2000 kreeg Telfort, evenals T-Mobile, Vodafone, Orange en KPN, een UMTS-vergunning van de overheid. De voorwaarde was wel dat de netwerken volledig werden uitgerold.

”Als de frequentie niet gebruikt wordt, is het beter om deze terug te geven aan de overheid. Er is in de markt voldoende animo om vrijgekomen frequentieruimte te kunnen gebruiken”, aldus het agentschap.

Geen dekking

Het agentschap stelt op basis van metingen dat Telfort de vergunningsvoorwaarde niet naleeft. ”Bij 48 van de driehonderd gecontroleerde punten is er geen dekking. Dat moet verbeterd worden”, aldus een woordvoerder.

De boete voor Telfort werd vorig jaar al aangekondigd, maar de KPN-dochter ging ertegen in beroep. De bodemprocedure hierover loopt nog.

Aanpassingen

KPN voldoet naar eigen zeggen wel aan de vergunningseisen. ”Wij hebben in de zomer aanpassingen gedaan en hebben wel degelijk overal dekking. Dat blijkt namelijk uit metingen die we zelf hebben gedaan. We vinden dit dan ook verrassend. We willen graag met het agentschap in gesprek om te kijken hoe het kan dat de metingsresultaten afwijken”, stelde een woordvoerder.

Bron: anp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.