Rechter geeft groen licht voor 5G-frequentieveiling

De rechtbank van Rotterdam heeft woensdag groen licht gegeven voor de geplande veiling van radiofrequenties voor 5G-netwerken. Verschillende partijen waren naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens waren met de veilingplannen.

De rechtszaak draaide om het zogenoemde Nationaal Frequentie Plan (NFP). In dat ‘bestemmingsplan’ is vastgesteld hoe de frequenties voor 5G-netwerken na de veiling moeten worden verdeeld. Telecomproviders en verschillende lokale partijen, waaronder Schiphol en de Rotterdamse haven, stapten naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met die verdeling.

De rechter oordeelde woensdag dat het kabinet de frequenties zorgvuldig heeft verdeeld. De minister kan volgens de rechtbank onmogelijk iedereen tevredenstellen, doordat de belangen sterk uiteenlopen.

Telecomaanbieders klaagden dat het deel dat ze na een frequentieveiling zouden kunnen krijgen te beperkt was. Dat komt doordat een deel van de frequenties is gereserveerd voor lokale gebruikers, zoals Schiphol en de haven van Rotterdam.

De lokale gebruikers hadden juist geklaagd dat ze het verkeerde deel van de 5G-frequenties toegewezen kregen, en soms ook een te klein deel. Dat zou innovatie in bijvoorbeeld de haven van Rotterdam met autonoom varende schepen in de weg zitten.

Verdeling is volgens de rechter een politieke afweging

Maar de rechter is terughoudend met oordelen over de inhoud van het NFP. Dat is volgens de rechter een politieke afweging. De rechtbank heeft daarom vooral gekeken of de plannen evenredig zijn en de minister zorgvuldig heeft gehandeld. Dit bleek volgens de rechter inderdaad zo te zijn.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voor het einde van dit jaar de nieuwe 5G-frequenties op de 3,5GHz-band zou veilen. Maar door vele vertragingen vindt de veiling pas in 2024 plaats.

Telecomaanbieders hebben de frequenties hard nodig

De frequentieveiling is hard nodig omdat de hoeveelheid mobiel internetverkeer in ons land ieder jaar met 30 tot 50 procent toeneemt. Ook willen Nederlanders steeds sneller internet op hun telefoon.

Om aan die vraag te kunnen voldoen, moeten de providers hun netwerken steeds verder vergroten. Dat kan voor een deel op de huidige frequenties, door bijvoorbeeld nieuwe antennes te plaatsen. Maar er is een grens aan de capaciteit die momenteel aan de netwerken kan worden toegevoegd.

Voor verdere uitbreiding zijn meer radiofrequenties nodig. Die frequenties komen dankzij de veiling volgend jaar beschikbaar voor de telecomaanbieders.

Bron: nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.